Pilates-methode

Joseph Pilates ontwikkelde een enorme hoeveelheid verschillende oefeningen, waarvan een groot deel op door hem ontworpen apparaten. Door de oefeningen gecontroleerd en bewust uit te voeren creëer je kracht én rust.

De methode kan worden aangepast aan wat jouw lichaam nodig heeft. Dat we zoveel verschillende oefeningen hebben op evenzoveel apparaten, maakt dat de training van supermakkelijk tot mega uitdagend kan zijn. Van kleine eenvoudige bewegingen tot grote en complexere. Wat je niveau ook is, je zult niet snel verveeld raken.

De methode is dus geschikt voor iedereen. Jong én oud. Voor iedereen die lekker wil trainen, zijn lichaam beter wil leren kennen, een betere controle wil krijgen over zijn lichaam, sterker wilt worden of van zijn blessures af wil.

Veel mensen denken dat Pilates alleen maar oefeningen zijn op een mat, maar dat is slechts 10% van de hele methode. Joseph ontwikkelde de apparaten om zichzelf te ontlasten bij het helpen revalideren en om zijn klanten meer weerstand te geven door middel van veren, zodat ze sterker werden. Vanuit die gedachte heeft hij de Reformer ontwikkeld, de Wunda Chair, Guillotine, Foot corrector etc.. Genoeg verschillende apparaten om je uit te blijven dagen en je lichaam in balans te krijgen. Je realiseert het je niet, omdat de meeste apparaten er eenvoudig uitzien, maar op sommige ervan kun je wel meer dan 100 verschillende oefeningen doen.

 

 


Joseph Pilates

Joseph Humbertus Pilates is in 1883 geboren in het Duitse Mönchengladbach. Hij volgde een opleiding tot bierbrouwer en sportte graag. Hij is geboren in een tijd waarin mensen zich bewust werden van hun lichaam en de zorg ervoor. Via verschillende bronnen, van Duitse gymnasten tot oosterse methodes, heeft hij zichzelf veel aangeleerd en zo zijn unieke methode ontwikkeld.

Lees meer over Joseph Pilates

Javier Velazquez

Javier Velazquez (Las Palmas, 1967) is in 2004 gestart met Pilates Rotterdam, en vestigde zich een jaar later op onze huidige locatie. Al sinds zijn professionele carriere als danser heeft hij zich verdiept in het rijke gedachtengoed van Joseph. Hij wilde begrijpen hoe Joseph de oefeningen oorspronkelijk bedoeld heeft en waarom er oefeningen na zijn overlijden door anderen zijn aangepast of zelfs verdwenen.

Uiteindelijk heeft hij in 2021 zijn passie en ontdekkingen bij elkaar gebracht in een opleiding bij Pilates Rotterdam, om zo de Pilates-methode in zijn meest oorspronkelijke vorm door te kunnen geven en ook om de veranderingen en aanpassingen te blijven bestuderen en leren begrijpen.

Tegenwoordig woont en werkt hij weer op Gran Canaria en komt op regelmatige basis terug naar Rotterdam voor het geven van lessen en workshops en ons te blijven inspireren met zijn persoonlijk en eigenwijze kijk op de methode.

Lees meer over Javier op www.pilatesart.eu
Fotogalerij