Joseph Pilates

Joseph Humbertus Pilates is in 1883 geboren in het Duitse Mönchengladbach. Hij volgde een opleiding tot bierbrouwer en sportte graag. Hij is geboren in een tijd waarin mensen zich bewust werden van hun lichaam en de zorg ervoor. Via verschillende bronnen, van Duitse gymnasten tot oosterse methodes, heeft hij zichzelf veel aangeleerd en zo zijn unieke methode ontwikkeld.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zit Joseph gevangen in Engeland op Isle of Man. Daar is hij omringd door goed opgeleide Duitse medegevangenen die hem inspireren met kennis over lichaam en gezondheid. Ook heeft hij vele boeken over bewegingsleer tot zijn beschikking.

Na zijn vrijlating begint hij vorm te geven aan zijn methode – Art of Contrology, zoals hij het noemde – door apparaten te ontwikkelen voor zijn klanten. De Foot corrector en Reformer zijn in deze periode ontstaan. In 1926 vertrekt hij naar de Verenigde Staten om publiek te vinden voor zijn methode. Langzaam ontwikkelt hij een grote groep klanten, bestaande uit onder meer advocaten, acteurs, dansers, en muzikanten, veelal uit New York. Vooral dansers voelen zich aangetrokken tot de methode en uiteindelijk zijn veel van hen later zelf Pilates-trainer geworden.

Hij blijft apparaten ontwikkelen en oefeningen bedenken om de aanschaf van de apparaten aantrekkelijk te maken. Hoewel zijn methode wordt opgepakt, wordt Pilates niet direct op grote schaal succesvol; zijn eigen persoonlijkheid zit hem vaak dwars om de methode groot aan de man te brengen en rendabel te maken. Niettemin heeft hij een goed ontwikkelde methode gemaakt en heeft hij tijdens zijn leven veel mensen geholpen.

Ruim 50 Jaar na zijn dood (1967) is zijn methode nog overal te beoefenen, al is het vaak niet in de volledige vorm of zelfs slechte versies ervan. Maar zijn naam leeft voort en blijft ook jonge mensen inspireren.